Abril 2021
Repertori
J. Brahms: Concert per a violí i orquestra, op. 77
I. Stravinsky: La Consagració de la Primavera
Intèrprets
Midori, violí
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director
Notes al programa
UN CONCERT PER A UN VIRTUÓS
Al llarg la història de la música, molts dels concerts per a instruments solistes han estat escrits pensant en algun virtuós del moment. Aquest és el cas del Concert per a violí de Johannes Brahms, estrenat al 1879. Una obra escrita per al seu amic i violinista Joseph Joachim a qui va demanar consell, i que conté molts passatges amb grans dificultats tècniques. Un altre gran violinista, Pablo Sarasate, va anomenar aquesta obra com ‘el concert contra el violí’.
A principis del segle XX, l’empresari Serguei Diàguilev encarrega a un jove compositor rus la música per a un ballet que revolucionaria la història de la música. La Consagració de la Primavera es va estrenar a París al 1913 amb molta polèmica. Va ser un escàndol i en aquell moment va trastocar al públic, tant per la part musical com per la part escènica.
Però, què té aquesta música que la fa tan especial, tan diferent al que s’havia fet fins aquell moment? Doncs s’amplia el registre amb instruments aguts com el flautí i greus com el contrafagot, l’harmonia explora moltes possibilitats sonores amb dissonàncies o politonalitat, i ens trobem envoltats de ritmes inusuals que canvien constantment, portant-nos d’un lloc a un altre i creant interrupcions inesperades.
Aquesta obra, on Stravinsky juga amb la paleta de colors d’una gran orquestra, ens narra el ritual d’una tribu pagana que acaba amb el sacrifici d’una jove ballant fins a la mort.
Biografia Midori
Midori és una artista, activista i educadora visionària, la trajectòria única de la qual ha traspassat els límits tradicionals a través del seu impuls implacable per explorar i construir connexions entre la música i l’experiència humana. Mai en repòs, Midori aporta la mateixa innovació dinàmica i una visió expressiva que l’ha convertit en una destacada violinista en altres àmbits com a reconeguda ambaixadora cultural mundial i educadora musical.
Ha actuat amb, entre moltes altres, les orquestres simfòniques de Londres, Chicago, Boston i San Francisco, les filharmòniques de Berlín, Viena, Nova York, Los Angeles, Sant Petersburg i Txeca, la Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks i l’orquestra de cambra Mahler. Ha col·laborat amb músics tan destacats com Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Emanuel Ax, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Christoph Eschenbach, Mariss Jansons, Paavo Järvi, Antonello Manacorda, Constantinos Carydis, Yo-Yo Ma, Susanna Mälkki i Menahem Pressler.
Midori va néixer a Osaka, Japó, el 1971 i va començar els seus estudis de violí amb la seva mare, Setsu Goto, després de mostrar una forta aptitud per a la música a una edat primerenca. El 1982, el director Zubin Mehta va convidar el Midori d’11 anys a actuar amb la Filarmònica de Nova York al concert anual de la vigília de Cap d’Any de l’orquestra. L’ovació permanent que va seguir al seu debut va provocar que Midori continués una carrera musical important al més alt nivell.
Midori toca un “ex-Huberman” Guarnerius del Gesù del 1734. Fa servir quatre arcs: dos de Dominique Peccatte, un de François Peccatte i un de Paul Siefried.